Roadtrip Scandinavië
13 maart 2021 

Roadtrip Scandinavië

Bucketlisttopic:

Roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen

 

Zweden impressie

 

Tegenwoordig wordt iedereen steeds enthousiaster van reizen en de wereld ontdekken. Daarom zie je ook steeds vaker berichten met met plekken die je ooit in je leven gedaan moet hebben, inderdaad die dingen van je bucketlist. Of je nu een bucketlist hebt of niet, nadat je dit bericht hebt gelezen ga je er zeker eentje opstellen. Scandinavie heeft namelijk meer te bieden dan de meeste mensen denken. Het is namelijk niet alleen maar koud en voor mensen die houden van wandelen en natuur. Het is de vakantiebestemming die ideaal is voor je hele familie. Ieder land heeft namelijk zijn eigen bijzonderheden die je oprecht gezien wilt hebben. En hoe kan je beter roadtrippen dan met een camper. Daarom hebben wij voor jou een unieke lijst met topbestemmingen en evenementen gemaakt van de drie dichtstbijzijnde Scandinavische landen, namelijk Denemarken, Zweden en Noorwegen. We hebben voor jou per land een top gemaakt, gevolgd door een lijst van festivals en tot slot nog de tips en tricks voor een ultieme roadtrip door Scandinavië met alle tops nog een keer op een rijtje in één kaart.

Denemarken

Denemarken is een land waar voor ieder wat te beleven valt. Of je nu van natuur, steden of echte cultuursnuiver bent, je kan het er allemaal vinden. Houd jij van een reis waarbij je er zeker van wil zijn dat je geen enkel hoogtepunt mist. Dan heeft VisitDenmark verschillende routes voor jou samengesteld. Ben jij een echte avonturier en ga je liever op pad en je ziet wel wat op je pad komt, dan hebben wij een aantal punten voor jou opgesteld die je zeker moet overwegen. Ongeacht of je houdt van een geplande of onbekende vakantie zijn er een aantal dingen die Denemarken kenmerken. Stevns Klint is daar een van en mag je ook zeker niet missen. De 65 miljoen jaar oude witte kliffen hebben op de top de Old Højerop Church. Een vermiste zeiler had beloofd die kerk te bouwen als hij ooit gered zou worden nadat hij de weg kwijt was geraakt op zee. Kronborg Castle is een van andere uitzonderlijke plekken. Het is het thuisfront van Shakespeares Hamlet.  En niet te vergeten de plek op aarde waar mensen het gelukkigste zijn, Aarhus. Dit zijn natuurlijk niet alle must see plaatsen. Op de kaart hebben wij onze top voor jou samengesteld. Onderaan dit bericht zijn meerdere handige links die je meer kunnen vertellen over algemene informatie en unieke locaties.

 

Wanneer vind je het perfecte weer voor jouw reis?

🌿 Lente
Denemarken bezoeken in de lente is een heerlijke periode. Het is zacht weer zonder extreme warmte of slecht weer. De kans op regen is wel aanwezig maar minder dan in de herfst wat het een perfect tussenseizoen maakt zonder veel toerisme.

☀️ Zomer
In mei tot september zijn vaak de dagen nog lang en het weer aangenaam. Je zal iedereen buiten zien genieten van het zonnige zomerse weer. Juli en Augustus zijn de mooiste maanden in Denemarken, dan kan het zomaar rond de 22 graden worden.

🍁 Herfst
De herfst is te vergelijken met de lente. Er is wel meer kans op regen en het weer is minder voorspelbaar. Langs de kusten is er grotere kans op storm. Maar ondanks de kans op slechtere weersomstandigheden zo nu en dan, zijn er nog genoeg mogelijkheden om Denemarken te ontdekken.

⛄ Winter
Winter is “hygge season.” Dat houdt in dat het erom gaat dat je het gezellig maakt door een warme sfeer, genieten van goede dingen in het leven en fijne mensen om je heen hebben. Het is de kans om het Deense Kerstseizoen te ervaren. Kans op winters weer begint al vanaf oktober en blijft tot mei. De dagen in december tot maart zijn voornamelijk gevuld met sneeuw en vorst.

Zweden

Anders dan in Denemarken geldt in Zweden het allemansrecht, dat betekent dat je overal mag recreëren waar je wilt. Er zijn uiteraard wel grenzen aan gesteld die ook van je verwacht wordt om te weten zodra je er gebruik van wilt maken. Om iedereen tevreden en de natuur ook in stand te houden is het van belang dat je je ook houdt aan deze gestelde grenzen. Lees hier meer over het allemansrecht: https://visitsweden.nl/het-allemansrecht/

Een van de fenomenen die je in Zweden kan meemaken is het Middernachtlicht. Het ontstaat doordat er in het noorden op de lange zomerdagen de zon niet onder gaat. Er ontstaat een romantisch avondlicht wat de hele nacht blijft duren. Het ander meer bekend natuurfenomeen is het Noorderlicht. In het Zweedse Lapland is er een grote kans om in de wintermaanden het te kunnen zien.

Zweden bestaat natuurlijk niet alleen uit natuur wonderen. Ze zijn goed in het vieren van dingen en voornamelijk met of over eten. Een van die evenementen is Midzomeravond en Midzomerdag. Zweden vieren de start van de zomer door met familie en vrienden te zingen en muziek te maken onder het genot van heerlijk eten. Dat is niet de enige feestdag die kenmerkend is voor Zweden. Zo hebben ze nog het Kreeftenfeest, viering van het begin van het kreeftenseizoen, en Wafeldag. Dit zijn natuurlijk niet alle must see plaatsen. Op de kaart hebben wij onze top voor jou samengesteld. Onderaan dit bericht zijn meerdere handige links die je meer kunnen vertellen over algemene informatie en unieke locaties.

Wanneer vind je het perfecte weer voor jouw reis?

🌿Lente
De lente duurt van maart tot en met mei. Het seizoen lijkt heel erg op het herfstseizoen. Een voordeel van deze tijd van het jaar is dat je alles kan ervaren maar zonder de drukte. Hoewel hoe drukte in Zweden is natuurlijk anders dan het toerisme in hartje Amsterdam. Het enige wat je in deze periode niet kan ervaren is het Noorderlicht en de Middernachtzon.

☀️ Zomer
Zomer is in Zweden het beste seizoen om te genieten en ontdekken van het land. In het ergste geval valt er een beetje regen, maar de kou zoals in de lente en de herfst kom je zeker niet meer tegen. De warmte is zo rond de 20 tot 30 graden. De tijd om te zwemmen, bruin te worden te genieten van alle mooie plekken in Zweden.

🍁Herfst
Het is vergelijkbaar met het lenteseizoen. In beide seizoenen is er meer kans op regen dan in de andere seizoenen. Of dat echt met bakken uit de lucht komt, niet echt. Je moet er wel rekening mee houden dat als er eenmaal slechter weer verwacht wordt het in deze maanden ook iets langer blijft. Het begint in september en het wordt zo ongeveer weer winter vanaf november.

⛄ Winter
Winter is net zoals in Noorwegen een wat ingetogener seizoen. De mensen zijn minder actief en voornamelijk vanwege de kou en weinig zonlicht. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de activiteiten die je kunt doen minderen, maar je hebt in dit seizoen natuurlijk wel de Middernachtzon en het Noorderlicht.

Noorwegen

In Noorwegen heb je niet het Allemansrecht zoals in Zweden maar het vrij kamperen is wel toegestaan. De regel daarvoor is maximaal drie dagen op niet-omheind platteland en minimaal 100 meter van een woonhuis. Er zijn echter op de meest unieke plekken vaak ook camperplaatsen ingericht.

Net als in Zweden heeft Noorwegen het Middernachtlicht en het Noorderlicht. Wat Noorwegen nog eens daarbij heeft is het blauwe licht. Dat ontstaat doordat de zon volledig verdwijnt onder de horizon tussen november en januari. Het donker wordt door de witte sneeuw weerkaatst waardoor er een blauwe gloed ontstaat.

Naast de mooie natuur heeft Noorwegen een symbolistisch wezen. In heel Scandinavië leeft de mythologie van de trollen maar in Noorwegen leeft het meer dan in de andere landen. Zo is er dan ook de Trollstigen (trollenroute) en de Trolltunga. Die laatste een uitstekende rots boven een fjord, die lijkt volgens de Noren op een tong van een trol. Andere uitzonderlijke Noorse verschijningen zijn de staafkerken. Het zijn kerken waar een combinatie is te zien met zowel christelijke motieven als thema’s uit het Viking-tijdperk. Dit zijn natuurlijk niet alle must see plaatsen. Op de kaart hebben wij onze top voor jou samengesteld. Onderaan dit bericht zijn meerdere handige links die je meer kunnen vertellen over algemene informatie en unieke locaties.

Wanneer vind je het perfecte weer voor jouw reis?

🌿 Lente
Lente in Noorwegen is een uitzonderlijk seizoen. Het zit niet vast aan een bepaalde maand. Het is namelijk afhankelijk van wanneer de sneeuw smelt. Vaak gebeurd dat zo rond Pasen, dan voel je het per dag warmer worden en meer zon krijgen. Deze periode kan je beter eerst het binnenland ontdekken, vanwege de snellere opwarming van aarde dan water.

☀️ Zomer
In Noorwegen is de zomer hét seizoen met de meeste toeristen. Het weer is in het zuiden en langs de kust het meest aangenaam. Ondanks dat je in het zuiden moet wezen voor het warmste weer, is er in het noorden in juli het bijzondere fenomeen gaande waar je in het tijdens de Middernachtzon kan zwemmen. Dat is het moment dat het ‘s nachts niet donker wordt.

🍁Herfst
Herfst is in September nog de moeite waard om het te bezoeken. Door het weinig toerisme is het de mooiste tijd om de Troll Tongue te bezoeken evenals andere wandelbestemmingen. Vanaf oktober en november wordt het steeds onaantrekkelijker. Het wordt kouder, winderig, regenachtig en bovendien donkerder. Er zijn minder activiteiten en ook Wildlife is amper nog te bewonderen.

⛄ Winter
Winter is de koudste periode. In deze periode is dan ook het minste zonlicht te vinden. Er zijn wel een aantal andere fenomenen die je in deze periode vindt. Vanaf oud en nieuw komt er weer meer ligt. Dat zorgt voor het eerste fenomeen de Blue Hours. De namiddagzon weerspiegelt dan op de witte ijzige sneeuw. En als je mazzel hebt zie je zelf het Noorderlicht.

Festivals

Voor de ultieme festivalganger tussen ons is er natuurlijk ook in de drie Scandinavische landen genoeg te doen. Van foodfestivals en cultuurevenementen tot autoweken en kunstfestivals. Er is voor iedereen wel wat te doen. Ben jij benieuwd wat voor festivals er zijn, er zijn hieronder een aantal genoeg maar lang niet allemaal. Mocht je wat missen dat echt niet aan het rijtje mag ontbreken, laat het ons weten.

Denemarken:

 • Tivoli Christmas Market (20 November – 31 December)
 • Copenhagen Jazz Festival (5 juli – 14 juli)
 • Roskilde Festival (popmuziek, 29 juni – 7 juli)

Noorwegen:

 • Syttende Mai (nationale dag, 17 mei)
 • Olavsfestdagene (kerk- en cultuurfestival, 28 juli – 4 augustus)
 • UKA (cultuur- en muziekfestival, 3 – 27 oktober)
 • Sami easter (8 maart – 2 april)
 • Gladmat (foodfestival, 24 – 27 juli)

Zweden:

 • Midsummer (cultuur, 24 juni)
 • Jokkmokk winter market (6 – 10 februari)
 • Orebro open art (8 juni – 1 september)
 • Classic auto week (29 juli – 4 augustus)

 

Tips en tricks voor de ultieme roadtrip ervaring in Scandinavië

Heenreis

Voor je aan je reis begint naar Scandinavië is het handig om te bepalen waar je wilt starten, er zijn namelijk twee mogelijkheden om bij Scandinavië te komen. Allereerst kan je met een boot, het is dus bij deze keus redelijk van belang dat je in de gaten houdt of je je plek moet reserveren en hoe laat de boot gaat. Er gaan vier lijnen van en naar Scandinavië, de Stena line, Fjord line, Color line en DFDS Seaways. Die vier hebben verschillende vertrekpunten en aankomsten ook zijn er verschillen in de reistijden. Voor ieder wat wils dus.

De tweede optie is de Øresundburg en de Grote Beltbrug. Deze bruggen maken een verbintenis tussen Denemarken en Zweden. De route die gaat over de Grote Beltbrug is echter wel 150 km langer dan route via Puttgarden – Rødby, die via de Øresundbrug. Maar uiteindelijk zijn ze zeker de moeite waard. Wat je niet moet vergeten is dat beide tolbruggen zijn, voor de Øresund betaalde je in februari 2018 zo’n €100 voor een camper en voor de Grote Beltbrug betrof dat 365 DKK (€48,91).

Tip: houd dus in de gaten wanneer je boot vertrekt en of je een plek moet reserveren. Zo voorkom je lange wachttijden of teleurstelling.

Vrijheid

Als je eenmaal in Scandinavië bent kan je je lot volledig de vrije loop laten. Omdat erin zowel Denemarken als in Zweden en Noorwegen voldoende campingplekken zijn, is het niet nodig om je logeerplaats van tevoren te reserveren. Een groot voordeel hiervan is dat je kunt gaan en staan wanneer je maar wil. Is er bijvoorbeeld slecht weer dan ga je naar de plek waar het wel mooi weer is.

Tip: ben je minder avontuurlijk aangelegd of denk je dat te zijn. Mijn voorstel is om het minstens een keer uit te proberen tijdens je trip door Scandinavië.

Kosten

Tijdens je reis moeten er natuurlijk ook dingen gekocht worden. Nu heeft Scandinavië het
Imago dat het een best wel prijzig continent is. Nu is dat niet helemaal waar. De prijzen van Denemarken en Zweden zijn namelijk prima te vergelijken met Nederland. Noorwegen is daarentegen wel in sommige opzichten redelijk prijzig. De voornaamste reden voor de hogere prijzen op sommige artikelen is omdat Noorwegen veel moet inkopen en ze hebben forse accijnzen op producten die slecht zijn voor de volksgezondheid en het milieu. Ik zou me in ieder geval zeker niet door de hoge prijzen laten tegenhouden. De excentrieke, prachtige natuur is volledig gratis te bekijken, en welke Nederlander houdt nu niet van gratis.

Tip: Wees je bewust dat je in Noorwegen iets meer geld kwijt zult raken. Dan sta je niet voor verrassingen en tegenvallers.

Afstanden

Tot slot is het nog handig om je te realiseren dat niet alles een kwartiertje van elkaar vandaan ligt. In de korte beschrijving over de must see’s van Scandinavië leek het misschien alsof het allemaal redelijk dichtbij elkaar ligt maar geloof mij dat is het niet. Tuurlijk is niet alles ver van elkaar vandaan maar zorg ervoor dat je goed uitgerust bent.

Tip: wees je bewust van de afstanden die je soms moet afleggen en bereid je daarop voor. Plan een mogelijke tussenstop of neem regelmatige pauzes, zo vergeet je ook niet ondertussen van de natuur te genieten.

Handige hyperlinks!

Denemarken
Vind hier nog meer informatie over de routes:

Wil je meer weten over verblijven met een camper kijk dan hier:

Wil je nog meer over deze bijzondere plekken kijk dan hier:

Wil je meer informatie over het weer kijk dan hier:

Wil je meer praktische informatie kijk dan hier:

Zweden
Bekijk hier meer informatie over leuke locaties:

Wil je meer informatie over zweden kijk dan hier:

Wil je meer informatie over het weer in zweden kijk dan hier:

Noorwegen
Wil je meer over activiteiten in de natuur kijk dan hier:

Wil je meer informatie over plekken om te bezoeken kijk dan hier:

Wil je meer algemene dingen weten kijk dan hier:

Wil je meer over het weer weten kijk dan hier:

 

Over de schrijver
Als een gedreven online- en contentmarketeer, wordt ik onwijs enthousiast van het toepassen van mijn kennis in de praktijk. Het freelance tekstschrijven is dan ook een onderdeel waar ik graag tijd voor vrij maak. Het verdiepen in een onderwerp, de organisatie, de doelgroep en die gegevens bij één brengen in een tekst, dat levert resultaat!
Reactie plaatsen

Wil je ook graag zo'n gave reis maken ?

arrow_drop_up arrow_drop_down