Bij ons een camper huren vinden wij dé kans om mensen een ultieme familievakantie te bieden. Om dan je geliefde viervoeter thuis te moeten laten vinden wij niet passen bij die gedachte. Daarom mag je huisdier ook zeker mee, maar dan komt de tweede vraag; hoe zit het ook alweer met de regeltjes. Maak je niet druk, alle ins en outs over op reis gaan met je huisdier vind je hieronder.
Je viervoeter veilig mee op vakantie
De belangrijkste vraag die zich opdoet ongeacht waar je heen gaat is natuurlijk hoe kan het dier veilig mee onderweg. Er is niet een vaste regel die vaststelt dat bijvoorbeeld je hond ook in de riem hoort. Persoonlijk denk ik dat het ook wel verschilt per dier en eigen gemoedsrust. Onze hond heeft eigenlijk altijd wel door als we gaan rijden en ligt dan gewoon rustig in d’r mand achter de achter de bijrijder- en bestuurdersstoel. Mocht je nu een drukke hond hebben of vind je het zelf een fijner idee dat het huisdier nergens zomaar heen kan. In dat geval is het handig om te kijken naar welke manier jij het prettig vindt om je huisdier te vervoeren.
Dit voorgaande advies ging natuurlijk over landen waarbij het niet vaststaat of je hond vast moet of niet. In Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Liechtenstein, Spanje en Italië moet je huisdier een speciale gordel, achter een net of in een transport box.
Een regel die wel is ontwikkeld en die geld voor Nederland maar ook veel andere landen, is dat de bestuurder niet mag worden afgeleid door het huisdier. Het doel daarvan is het voorkomen van gevaarlijke situaties en hinder in het verkeer. Naast die regels is er in sommige landen ook een taks aan het aantal dieren die je mag invoeren. Zo heeft Oostenrijk een max van drie en in België, Frankrijk en Zwitserland is de max vijf.
Bekijk hier meer informatie over precieze regelgeving per land. Voor meer informatie over het vervoeren van je hond in de auto of camper kun je hier informatie vinden.
Muilkorf
In een aantal landen is het verplicht om een muilkorf bij je te hebben of zelfs om te doen. In sommige landen is er alleen een aanlijnplicht. Kijk voor meer informatie hierover onder het kopje Schofthoogte, muilkorf en vechthonden op deze link.
Stress van je hond
Als je eenmaal onderweg gaat is het handig om je hond aardig te kennen. Zo weet je ongeveer wat je kan verwachten en hoe je hond reageert op bepaalde situaties. Niet alleen jij hebt stress maar de kans is er ook aanwezig dat je hond het heeft. Mocht je hond nu gevoelig zijn voor stress van op vakantie gaan, speel hier dan op in. Ze krijgen vaak stress door verandering van de regelmaat of verlatingsangst. Een aantal dingen die je kunt doen is een rondje wandelen wanneer bijvoorbeeld de auto wordt ingepakt. Mocht dat niet helpen kan je altijd nog zoekspelletjes doen, die zorgen namelijk voor afleiding en ze hebben het gevoel dat ze niet alleen zijn.
Een hond met stress of enthousiasme kan soms niet de discipline hebben om te luisteren naar zijn baas. Houdt daarom altijd je hond aangelijnd op vakantie, zo zorg je ervoor dat nare situaties worden voorkomen. Als je hond nou toch even ontglipt zorg dan voor een chip en nog belangrijker, registreer die. Veel baasjes vergeten om uiteindelijk de chip na het plaatsen te registreren waardoor er niks naar voren komt wanneer de chip gescand wordt. Een andere goede oplossing om je huisdier terug te vinden is Amivedi. Dat is een site speciaal voor verloren en gevonden huisdieren.
Puppy’s
Mocht je je puppy mee willen nemen let dan goed op z’n leeftijd op het moment van reizen en het land waar je naartoe wil. Er zijn binnen de EU namelijk veel regeltjes rondom huisdieren jonger dan drie maanden meenemen naar het buitenland. Er zijn veel landen die dieren onder de drie maanden niet toestaan. Die landen zijn te vinden in het lijstje hieronder.
Niet welkom:
- Zweden
- Denemarken
- Ierland
- Letland
- Verenigd koninkrijk
- Frankrijk
- Italië
- Malta
- Polen
- Oekraïne
- Noorwegen (uitgezonderd op uitzonderingen)
- Spanje (drie maanden en drie weken)
In de hieronder genoemd landen waar het wel is toegestaan zijn nogal wat restricties. Zo hoeft het diertje niet ingeënt te zijn tegen hondsdolheid zolang het moederdier erbij is of als er een verklaring is dat de pup en de moeder niet in aanraking zijn geweest met besmette dieren.
Welkom onder voorwaarde:
- Finland
- Estland
- Litouwen
- België
- Luxemburg
- Duitsland
- Oostenrijk
- Zwitserland
- Portugal
- Slovenië
- Kroatië
- Griekenland
- Tsjechië
- Slowakije
- Hongarije
- Bulgarije
- Roemenië
Katten
Tot nu toe hebben we het voornamelijk gehad over op reis met je hond maar het kan natuurlijk ook met je kat. Dat vergt natuurlijk wel een goede band en enige training. Aangezien je je kat beter kan aanlijnen dan loslaat lopen in verband met weglopen. Je niet vroeg genoeg beginnen met het oefenen van lopen aan een lijn. Jonge katten kunnen over het algemeen makkelijker leren doordat ze meer open staan voor nieuwe ervaringen. Dat betekent overigens niet dat je een oudere kat het niet kan leren. Daarnaast kan je je kat net als honden commando’s leren. Het makkelijkst is om daarmee te beginnen in een veilige omgeving zoals thuis.
Wat je niet moet vergeten als je op reis gaat met je kat.
- Reserveriem, je wilt natuurlijk niet nergens meer heen kunnen omdat de riem is kwijtgeraakt tussen de kleren.
- Kattenbak
- Voorraad kattenbakvulling
- Voerbakje
- Voldoende voorraad brokjes en water
- Draagmand met een dekentje
Je kat moet net als honden beschikken over een paspoort, in dit geval internationaal, een gezondheidsverklaring en volledig ingeënt zijn tegen kattenziekte, niesziekte en rabiës. Verder is het verstandig om te letten op regelmatige pauzes en het klimaat binnen de auto. Katten raken snel oververhit wanneer het te warm is.
Tot slot is het ongeacht wat voor dier je meeneemt altijd van belang het nooit achter te laten in een auto of op de camping. Het is ten slotte ook vakantie voor je huisdier.
Heb je heel toevallig nog inspiratie nodig voor een ultieme vakantiebestemming, bekijk dan hier ook eens onze roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen.
Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend en is geschreven op basis van persoonlijke kennis.